Skip to main content

Blogs

All thanks to the critically endangered Great Indian Bustard, the Supreme Court of India has given climate justice the much-needed spotlight it deserves.

தமிழ்நாடு மாசு கட்டுப்பாடு வாரியம், நீர் (மாசுத் தடுப்பு மற்றும் கட்டுப்பாடு) சட்டம் 1974- ன்படி, 27 பிப்ரவரி 1982- இல் உருவாக்கப்பட்டது. இவ்வாரியம், பிற சுற்றுச்சூழல் பாதுகாப்பு சட்டங்களான காற்று (மாசுத் தடுப்பு மற்றும் கட்டுப்பாடு) சட்டம் 1981 மற்றும் சுற்றுச்சூழல் (பாதுகாப்பு) சட்டம் 1986 ஆகியவற்றையும், அச்சட்டங்களின் கீழ் உள்ள விதிகளையும்  நடைமுறைப்படுத்துகிறது.

‘காட்டுயிர் பாதுகாப்புத் திட்டம் 2002’, ‘தேசியச் சுற்றுச்சூழல் கொள்கை 2006’ ஆகியவற்றின் அறிவுறுத்தலின்படி, தேசியப் பூங்கா, சரணாலயம் போன்ற பாதுகாக்கப்பட்ட பகுதிகளின் எல்லையிலிருந்து 10 கி.மீ. தொலைவிலுள்ள பகுதிகள், சுற்றுச்சூழல் பாதுகாப்புச் சட்டம் 1986 இன்படி, சூழலியல் கூருணர்வு மண்டலமாக (Eco-Sensitive Zone) அறிவிக்கப்பட வேண்டும்.

The scientific team of TNPCB is working at half its strength, affecting the Board's ability to carry out inspections in Chennai and other parts of the State.

In the race against climate change, nations worldwide face a monumental challenge: balancing the urgent need for sustainable development with the financial resources required to implement transformative solutions. This is where blended finance emerges as one of the tools in the fight against climate change with the strategic use of development finance and philanthropic funds to mobilise private capital flows to emerging markets.

In the intricate tapestry of India's diverse landscapes, indigenous communities emerge as custodians of an invaluable heritage. Rooted deeply in their natural surroundings, these communities have cultivated profound insights through generations of coexistence with nature.

The scorching sands of Dubai experienced a slight respite as the all-important climate summit that defines the future of our planet came to a close, leaving behind a mixed bag of accomplishments and unmet pledges.

In the grand theatre of Earth's ever-evolving climate drama, the protagonists are undoubtedly the adaptable ones.  They are expected to be chameleons who skillfully adjust their hues to harmonise with the ever-shifting backdrop. As our planet undergoes a dramatic climatic makeover, adaptation is the name of the game, the key to thriving in a world of climate chaos.

Modern societies have evolved sophisticated mechanisms to resolve challenges that could potentially disrupt our lifestyles or jeopardise lives.  Of all the challenges that humanity faces (or has faced), climate change is perhaps the most unsettling existential crisis.

In recent times, the global conversation surrounding climate change has intensified, highlighting the urgency to address the environmental challenges we face. One crucial aspect often overlooked in this discourse is the significant role of cuisine and food choices in contributing to climate change.